Blanenská soutěž zapsala čtvrtou kapitolu

V roce 2016 si blanenská soutěž musela svoje místo v kalendáři zimních plaveb velmi tvrdě vybojovat. Za další tři roky se postupně do našeho zimního kalendáře dostala řada nových soutěží. Žádná ale nemusela obhajovat svoje kompetence tak, jako nová soutěž tehdy mistrovského brněnského oddílu.

Po třech letech a čtyřech vydařených soutěžích je všechno jinak. Velmi dobře řízená soutěž si již získala velmi dobré renomé. A také už zřejmě důvěru nejvyššího vedení českého zimního plavání. Z čtveřice relativně nedávno zvolených zástupců se v Blansku objevil pouze Jirka Kuřina. Souhlasil dokonce rolí delegáta celého závodu. Je třeba podotknout, že se jednalo spíš o čestnou funkci. Celá soutěž proběhla bez jakýchkoliv zádrhelů.

komentátor Petr Kocián - zimní plavání Blansko 2019
komentátor Petr Kocián

V týdnu rychle klesající teplota vody se nakonec ustálila těsně nad osmi stupni. Plavalo se tak, na dlouho dobu zřejmě naposledy, opět o nejmenší body. Pokles teploty oproti minulému týdnu byl téměř pětistupňový. A na sluníčko jsme mohli včera v Blansku zapomenout. Z celkových 154 soutěžících se i tak plných 57 postavilo na start nejdelší kilometrové trati, která si tam vyžádala hned tři rozplavby. Dalších 45 plavců soutěžilo na druhé nejdelší distanci. Ty bylo třeba je seřadit do dvou rozplaveb. Vše na sebe ale bez přestávek navazovalo a po čtyřech hodinách bylo odplaváno.

Na kilometrové trati žen se představila hned šestice mistryň světa v zimním plavání. Podle očekávání ale nevyhrála žádná z nich. Pro očekávané prvenství si doplavala pražská Šárka Landsmannová. Na druhém místě skončila oddílová kolegyně Pavla Nováková. Pomyslný bronz získala domácí Radka Eremiášová.

otužilci Blansko - Palava 500m závod
start závodu na 500 m

Podobný průběh s očekávaným vítězem měl i závod mužů. Za suverénním Jiřím Polanským se v cíli zařadili domácí borci Lukáš Grábl a Michal Slanina.

Celá soutěž se konala za podpory Města Blansko. Je sympatické, že blanenští podporují sportovní oddíl, který nenese v názvu název města. Je však v regionu velmi aktivní mnoha akcemi včetně celostátní soutěže zimních plavců na Punkvě a mimo jiné také štědrodopolední plavbou v blanenském zatopeném lomu.

Dále se na zdaru soutěže podílela VODÁRENSKÁ AKCIOVÁ SPOLEČNOST, a.s., a oddíl Fides, jehož členové se kromě organizace podíleli i na cenách pro nejlépe umístěné plavce.

stříbrná na 1 km zimní plavání Blansko 2019
Pavlína Nováková, stříbrná na 1 km, po vyhlášení vítězů

Po započítání do celkového pořadí (velké poděkování za další celonoční šichtu patří Michalovi Moravcovi) se potvrdila skutečnost, že v soutěží oddílů bude zajímavý souboj až o třetí a další místa.

Brno, 3.11.2019

Petr Mihola