Horní Cerekev – druhý ročník soutěže

Ani poslední říjnová sobota plavce nezklamala a připravila si na třetí závod ČP nádherné slunečné počasí. Téměř při letních teplotách (vzduch 19 stupňů, voda 12,8 stupňů) jsme se sešli na Vysočině v krásné lokalitě zatopeného lomu v Horní Cerekvi. Pořadatelem tohoto závodu byl oddíl JPK Axis, který si na jeho přípravách dal opět velmi záležet. Malá pláž, jindy opuštěného lomu, se jakoby mávnutím ježčí bodliny proměnila ve stanové městečko plné života. Z celé republiky se do Horní Cerekve sjelo na 230 otužilců, pro které bylo jihlavským klubem za podpory hasičů, obce a sponzorů připraveno skvělé zázemí v podobě dostatečného množství stanů, rozmanitého a chutného občerstvení, hořících ohňů i hudebního doprovodu. Závody v Cerekvi se zapíší do historie zimního plavání, jelikož bylo poprvé k měření času využito čipů.

Mirek Harant Pecha – ředitel soutěže – v cílové bráně

Pro plavce byly vyměřeny tradiční tratě o délce 1000m, 750m, 500m, 250m a nesoutěžních 100m. Na start 1000m se v jediné rozplavbě postavilo 61 borců. Pro přihlížející diváky to byla jistě atraktivní podívaná. O první místo se utkali bratři Polanští, kdy úspěšnější o čtyři sekundy byl Jiří před Vítem (oba I.PKO). Pro třetí místo si doplaval Michal Slanina (FiBr).

Kilometrovou trať si oblíbily i ženy, tentokrát se jich do průzračné vody vrhlo 35. Suverénní vítězkou se stala Lenka Štěrbová (I.PKO), která se se svým časem 14:45.1 stala i absolutní vítězkou. Pro druhé místo si doplavala Šárka Landsmannová (I.PKO) a třetí skončila Pavlína Nováková (I.PKO).

Skvělé výkony předvedli plavci i na dalších tratích. Na 750m muži obsadil 1. místo Dezidér Pék (SoHK), 2. místo Karel Hartman (OtžČT) a 3. místo Ondrej Pék (SoHK). V ženách na stejné trati po roce obhájila první místo domácí Dita Šmídová (JPK), na 2. místě doplavala Veronika Horáčková (Haná) a na 3. místě Ilona Peková (I.PKO)

Na trati 500m muži zvítězil Roman Franek (PkZn), 2.místo obsadil Petr Holík (PkZn) a 3.místo Miroslav Mutl (JPK). Nejnapínavější souboj o prvenství se odehrál na trati 500m ženy, kde zvítězila Tereza Macholdová (TJTá) o necelé dvě sekundy před Karolínou Spurnou (TJHod). Na 3. místě skončila Stanislava Záhorská (AšMB).

nejlepší ženy na trati 500 m

Na nejkratší trati 250m doplavali muži v pořadí Jan Prokeš (AšMB), Vojtěch Bohm (nereg. Mělník), Milan Doležal (JPK) . Tuto trať si úspěšně vyzkoušel i předseda ČSPS Petr Ryška, gratulujeme !!! Vítězkou mezi ženami se na této trati stala jedenáctiletá Nelča Habelová (I.PKO), 2.místo obsadila Miroslava Štětková (OtžČT) a 3.místo Nina Černá (FEZKO).

Nesoutěžní trať 100m si vyzkoušelo 23 odvážlivců z řad veřejnosti. Po doplavání bylo z výrazů jejich tváře znát, že si vodu užili a kdo ví, třeba se k nám přidají i na dalších závodech.

Co dodat na závěr? Z reakcí plavců jen pochvalu a dík za skvěle zorganizované závody. Atmosféra byla přátelská a milá, ostatně, tak je to na našich závodech zvykem. Ledové vodě 3krát NA ZDAR !!! Zimoplavecká štafeta se přesouvá do Blanska.

© text: Iva&Vojta

použité fotografie Jaromír Toman
úvodní foto:
ředitel soutěže Miroslav Harant – Pecha a předseda Českého svazu plaveckých sportů Petr Ryška krátce po doplavání